Hvad gælder for dig?
Hvad betyder gågadezonen for dig?
Som en ændring fra sidste års sommergågade, er der i år skiltet med beboerkørsel tilladt. Dvs. at beboere frit kan køre til og fra deres bolig inden for gågadezonen.
Selvom beboerkørsel er tilladt, skal beboere søge om en kørselsdispensation for at få adgang til at betjene hæve/sænke-pullerterne. Med udstedelse af en kørselsdispensation får beboerne nemlig en kode eller adgang til app, som giver dem mulighed for at sænke pullerterne, når de skal køre ind og ud af gågadezonen.
Når du ansøger om kørselsdispensation som beboer, skal du vælge ansøgningsskemaet for privatpersoner.
Grundet skiltningen med beboerkørsel tilladt, er det ikke nødvendigt for beboere inden for gågadezonen at medbringe kørselsdispensationen under kørsel i køretøjet.
Bemærk. Det er ikke tilladt at parkere inden for gågadezonen, medmindre man har adgang til egen garage eller indkørsel.
Beboere inden for gågadezonen kan anvende kode eller app fra sidste år:
Hvis du fik en kode til betjening af pullerterne i forbindelse med en kørselsdispensation i 2023, kan du opleve, at koden virker igen i år. Såfremt du er beboer inden for gågadezonen og følger øvrige retningslinjer, kan du anvende koden igen i år.
Hvis du anvendte appen Access Technology Fjernbetjening til pullerterne sidste år, vil du muligvis opleve, at du kan tage appen i brug igen uden at skulle indtaste en ny aktiveringskode. Hvis du siden sidste år har slettet eller nulstillet appen, beder den muligvis om en ny aktiveringskode. Du kan få udleveret en ny aktiveringskode ved at kontakte Park og Vej på mail parkvej@aeroekommune.dk Når du modtager en ny kode, skal den aktiveres indenfor 48 timer. Ved henvendelse har vi brug for navn og telefonnummer.
Lejer du din bolig ud til feriegæster, er det dit eget ansvar at informere gæsterne om begrænset adgang i bymidten. Du har som ejer af en bolig/ejendom inden for gågadezonen ret til at få udleveret en kode til betjening af pullerterne. Du kan selv bruge koden til at komme til og fra din bolig/ejendom, og du kan desuden vælge at udlevere koden til dine gæster til af- og pålæsning af bagage.
Vi opfordrer til, at du informerer dine gæster om retningslinjerne for sommergågade i Ærøskøbing.
Når du ansøger om kørselsdispensation som ferieudlejer, skal du vælge ansøgningsskemaet for privatpersoner. Skriv i bemærkninger i ansøgningen, at det drejer sig om ferieudlejning. På den måde kan vi udlevere en kode til dig, som du/din gæst kan bruge til betjening af pullerterne.
Du skal medbringe din gyldige kørselsdispensation under kørslen i det pågældende køretøj.
Bemærk. Det er ikke tilladt at parkere inden for gågadezonen, medmindre man har adgang til egen garage eller indkørsel.
Firmaer, der ellers ville være afskåret fra at kunne fortsætte virksomhedens drift, kan ansøge om en kørselsdispensation. En kørselsdispensation giver dem ret til nødvendig til- og frakørsel inden for gågadezonen mellem klokken 10.00 og 23.00.
Det er muligt at søge kørselsdispensation til flere firmakøretøjer, men hver ansøgning gælder kun til ét køretøj.
Når du ansøger om kørselsdispensation som erhverv, skal du vælge ansøgningsskemaet for virksomheder.
Du skal medbringe din gyldige kørselsdispensation under kørslen i det pågældende køretøj.
Bemærk. Det er ikke tilladt at parkere inden for gågadezonen, medmindre man har adgang til egen garage eller indkørsel.
Hvis du er i besiddelse af et gyldigt handicapkort, kan du ansøge om at få kørselsdispensation til hele perioden for sommergågade.
Når du ansøger om kørselsdispensation på baggrund af et handicap, skal du vælge ansøgningsskemaet for privatpersoner. Du skal i ansøgningen vedhæfte en kopi eller et billede af et gyldigt handicapkort i feltet ”Dokumentation for handicap”.
Er du ikke i besiddelse af et gyldigt handicapkort, men er dårligt gående, eller pårørende til en der skal køres, kan du ansøge om en lejlighedsvis kørselsdispensation.
Du skal medbringe din gyldige kørselsdispensation under kørslen i det pågældende køretøj. Et gyldigt handicapbevis skal desuden være synligt i bilens forrude.
Bemærk. Det er ikke tilladt at parkere inden for gågadezonen, medmindre man har adgang til egen garage eller indkørsel.
Handicappede har uden kørselsdispensation ret til at køre i gågadezonen med trehjulede cykler, el-scootere og lignende hjælpemidler, som kører max. 6 km i timen. Kabinescootere anses ikke for at være et hjælpemiddel.
Kørsel i området må kun ske med meget lav hastighed (normalt under 15 km/t). Kørende skal udvise særlig agtpågivenhed og hensynsfuldhed over for gående. Jf. færdselslovens §27.
Det er ikke tilladt at parkere inden for gågadezonen, medmindre man har adgang til egen garage eller indkørsel.
Du skal medbringe din gyldige kørselsdispensation under kørslen i det pågældende køretøj.
Nogen oplever, at den kode, de fik til betjening af pullerterne i forbindelse med en kørselsdispensation i 2023, virker igen i år. Selvom ens gamle kode til pullerterne virker, er det ikke tilladt at køre i gågadezonen uden en gyldig kørselsdispensation for 2024.
Misbrug eller ukorrekte oplysninger i forbindelse med erhvervelse af en kørselsdispensation kan medføre inddragelse af dispensationen med øjeblikkelig virkning.
Du finder en guide til betjening at pullerterne i brevet med din kørselsdispensation og på denne side.
Kontakt
Ved spørgsmål til ansøgninger, retningslinjer mv. kan du kontakte Park og Vej på mail parkvej@aeroekommune.dk
Har du problemer med det tekniske anlæg til pullerter, kan du kontakte Park og Vej på telefon 6352 5649.
Park og Vej kan kontaktes på hverdage:
Mandag-torsdag klokken 9.00 - 15.00
Fredag klokken 9.00 - 12.00