Uge 40: Ekstra fokus på alkohol og misbrug
I uge 40 går Ærø Kommune sammen med organisationen Alkohol & Samfund om at sætte ekstra fokus på alkoholmisbrug og de mange rådgivnings- og behandlingsmuligheder, der er til rådighed for både borgere og pårørende.
Ifølge en undersøgelse fra Alkohol & Samfund, foretaget af Voxmeter, har hver anden dansker været bekymret for alkoholforbruget hos en nærtstående. Mange holder sig tilbage fra at tage snakken, fordi de frygter reaktionen eller ikke ved, hvordan de skal gribe det an. Men en åben samtale kan være det første skridt på vejen mod behandling og forandring.
Gratis og anonym hjælp til alle
Ærø Kommune tilbyder gratis og anonym alkoholbehandling i samarbejde med Behandlingscenter Svendborg. Hver onsdag kan borgere og pårørende fra Ærø modtage behandling og få samtaler på Ærø. Alle ugens dage kan man booke en tid i Svendborg.
Har du eller nogen, du kender, brug for hjælp? Uanset om du selv oplever problemer med alkohol, eller du er bekymret for en, du holder af, kan du kontakte kommunens rusmiddelcenter eller ringe til Alkolinjen på 80 200 500. Her kan du få anonym rådgivning alle hverdage fra kl. 9-17.
7 gode råd til at tage snakken om alkohol
Hvis du er bekymret for en nærtstående, kan det være svært at tage snakken om alkohol. Her er nogle råd til, hvordan du kan gribe det an:
- Vælg et tidspunkt og et sted, hvor personen føler sig tryg.
- Forbered dig på samtalen – skriv evt. ned, hvad du vil sige.
- Vis respekt og tillid, og lad personen selv komme med forslag til, hvad der skal ske bagefter.
- Sæt grænser for alkoholforbruget, hvis nødvendigt.
- Vær forsigtig med trusler – fokusér på støtte og hjælp.
- Tilbyd hjælp til at finde behandling eller rådgivning.
- Lav konkrete aftaler om fremtiden.
Om alkoholforbrug i Danmark
- Ifølge Sundhedsprofilen 2021 drikker 15,7 % af danskerne mere end de anbefalede 10 genstande om ugen. 9,3 % drikker mere end 4 genstande ved samme lejlighed mindst én gang om ugen.
- Sundhedsstyrelsen anslår, at 67.000 danskere har et svært alkoholproblem, og 402.000 har et moderat problem.
- Ca. 109.000 børn vokser op i hjem med alkoholproblemer (kilde: Statens Institut for Folkesundhed)
I 2022 var der 25.035 personer i offentligt finansieret alkoholbehandling (kilde: Sundhedsdatastyrelsen). Forskning viser, at der går i gennemsnit 12 år, fra man erkender et alkoholproblem, til man søger behandling. (kilde: Sundhedsdatastyrelsen, forskningsartikel)