Skip til hoved indholdet

Besøgssteder

På denne side kan du læse om de besøgssteder, som indgår i programmet for Kongeparrets besøg på Ærø den 20. august.

Besøgssteder

På Paketkajen i Marstal Havn står monumentet ”I skal ikke blive glemt” af kunstneren Hans Krull og billedhugger Søren West. Monumentet er fra 2006 og udført i sten og bronze som mindesmærke om de danske søfolk, der mistede livet under 2. verdenskrig.

Marstal Havn er beskyttet af en kilometerlang havnemole, der er bygget af kampesten fra istiden. Hovedparten af molen blev opført af byens borgere i 1825-1841.

Motorfabrikken Marstal er en 120 år gammel fabrik. Siden 1934 fremstillede virksomheden driftssikre benzinmotorer til fiskejoller over hele rigsfællesskabet. For 7 år siden stod fabrikken tilbage som en tidskapsel over en storhedstid, der længst var forbi. Den forladte motorfabrik blev i 2017 købt for 1.000 kr. af tre hjemvendte marstallerkvinder. De tre nye ejere fik mobiliseret en stor del af lokalsamfundet, som trak i arbejdstøjet for at istandsætte stedet, og det lykkedes at tiltrække donationer fra bl.a. A. P. Møller Fonden, Nordea Fonden og A/S D/S Orients Fond. I dag er Motorfabrikken genopstået som kulturelt kraftcenter, tilflyttermagnet og senest et fremsynet makerspace: FabLab Ærø. Her starter fra 1. august 2024 et 3-årigt Novo Nordisk-støttet projekt, der skal give Ærøs børn og unge skabertrang og opfinderånd i samklang med øens foreninger og erhvervsliv.

På Eriksens Plads arbejder unge fra Marstal Navigationsskole med riggeprocesser og gamle skibshåndværk

Motorfabrikken står i øvrigt bag musikfestivallen Øhavet Festival, som hvert år får 1200 unge gæster fra fastlandet til at rejse til Ærø.

Læs mere om Motorfabrikken Marstal via dette link.

Trappe ned til maskinehallen på motorfabrikken

Opdækning på motorfabrikken

Fronten på motorfabrikkens bygning

Fotograf billede 1 og 2: Maria Fynsk Norup

Fotograf billede 3: Peter Dahlsgaard

Elfærgen Ellen blev sat i drift i 2019 på ruten mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als. Ellen er verdens længst rækkende elfærge med en rækkevidde, der i 2019 er 7 gange længere end nogen anden fuldelektrisk bilfærge.

Elfærgeprojektet var et fireårigt innovationsprojekt med det formål at designe, bygge og afprøve en 100% eldreven, mellemstørrelse færge for passagerer og biler, lastbiler og anden last. Målet var og er at fremme energieffektiv, CO2-neutral og forureningsfri vandbåren transport på ø-ruter og i kystnære farvand i og uden for Europa.

Udviklingen af elfærgen blev finansieret under Europakommissionens ’Horizon 2020’ i samarbejde med Ærø Kommune. Der blev bevilget 113 mio. kroner fra EU, mens Ærø Kommune stillede med 109 mio. kroner til færgen og opgradering af havneanlæg i Søby, samt infrastrukturen i land.

Færgen er bygget på Søby Værft og er 59,50 meter lang og 12,80 meter bred. Færgen har plads til 31 personbiler og 147 personer. På ruten mellem Søby og Fynshav sejler færgen op til 22 sømil (ca. 40 km) tur-retur til ladestationen i Søby. Ellen kan egentlig sejle langt længere, men da operatøren Ærøfærgerne ønsker at opretholde en høj frekvens, forbruges batterierne ikke helt i bund – i stedet lader Ellen batterierne hver gang, den er i Søby. Det betyder at Ellen kan sejle op til 7 returture dagligt. Overfartstiden er 60 minutter.

Læs mere om elfærgen Ellen på Ærø Kommunes klimahjemmeside

Elfærgen Ellen på vej i havn i Søby

Elfærgen Ellen fra siden

Søbygaard er en gammel herregård, der blev bygget i 1580 som jagtslot af hertug Hans den yngre. Stedet emmer af historie og vidner om Ærøs fortid som del af hertugdømmet Sønderjylland frem til 1867.

Søbygaard er i dag Ærøs besøgscenter for Geopark Det Sydfynske Øhav, som er en del af UNESCO Global Geopark. Det fungerer samtidig som oplevelsescenter ”Din port til Ærø” lokale og turister. I sæsonen maj-oktober er der aktiviteter for store og små, og man kan bl.a. opleve udstillinger, børneaktiviteter og klassiske koncerter.

Søbygaard ligger i smukke omgivelser og tager sig ud med en velbevaret voldgrav, vindebro og voldanlæg med udsigt over Vitsø.

Læs mere om Søbygaard via dette link.


Fotograf: Marcel Lesch

Det naturskønne område Voderup Klint ligger på Ærøs sydkyst, 2,5 km. syd for Vindeballe.

Voderup Klint er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav, som er UNESCO-udnævnt.

Området er kendt for sine store naturlige skredterrasser (trappetrin) og sine præg af den sidste istid, som fandt sted for mere end 11.000 år siden. Området blev fredet i 1957 og forvaltes af Naturstyrelsen.

Voderup Klint er ca. 3 km lang og 25-33 m høj og udgør en del af et næsten ubrudt forløb af klinter, der strækker sig langs det meste af Ærøs sydkyst.

Klinten ligger i et af Danmarks sydligste områder, og klimaet er derfor relativt mildt. De sydvestvendte skråninger med græsoverdrev har et særligt mikroklima, der skaber gode betingelser for forskellige krybdyrarter og en række sjældne insekter og planter. I de små vandhuller, skabt af kildevæld for foden af ’trappetrinene’, kan man i det sene forår være heldig at høre klokkefrøen.

Læs mere om Voderup Klint hos Geopark Det Sydfynske Øhav.

Voderup Klint

Voderup Klint

Fotograf: Mikkel Jezequel

Ærøskøbing er en af Danmarks bedst bevarede 1700-tals byer, som i 2002 blev tildelt Europa Nostra pris for bevaring af europæisk kulturarv. Ærøskøbing blev grundlagt i middelalderen og er kendt for sine ældre, farverige hus.

Huse i Ærøskøbing

Huse i Ærøskøbing

Ærø Kommune

Ærø Rådhus
Statene 2, 5970 Ærøskøbing

CVR-nr.: 28856075
EAN-numre

Telefon: +45 63525000
post@aeroekommune.dk
Send sikker post

Åbningstider - Borgerservice

Mandag - Tirsdag 09:00 - 12:00
Onsdag Lukket
Torsdag 09:00 - 12:00
  14:30 - 16:45
Fredag 09:00 - 12:00

Vielse/Marriage/Trauung

Mandag - Fredag 09:00 - 15:00

Åbningstider - Borgerservice Light, Marstal Bibliotek

Mandag  13:00 - 18:00
Tirsdag 10:00 - 14:00
Onsdag - Torsdag 13:00 - 16:00
Fredag 10:00 - 14:00