Varmeplan for Ærø
Ærø Kommune har fået udarbejdet en varmeplan for Ærø. Varmeplanen giver et indblik i, hvilke byer det kan være rentabelt at etablere kollektiv varmeforsyning på Ærø.
Kommunalbestyrelsen har den 22. januar 2025 besluttet at sende Varmeplanen i høring i 4 uger.
Formålet med varmeplanen er, at den skal kunne bruges som et solidt styringsværktøj til opfyldelse af Ærøs Klimaplans 2030-målsætning.
Vil du oprette et høringssvar til varmeplanen kan du gøre det her. Høringsperioden er fra den 23. januar 2025 til den 20. februar 2025.
Sammenfatning af Varmeplanen
I varmeplanen er ni områder, hvor der i dag ikke er fjernvarme, screenet med henblik på muligheden for kollektive løsninger. Ud fra screeningerne af de ni områder anbefales det at se nærmere på en kollektiv varmeløsning i Søby, mens individuelle varmepumper anbefales i de øvrige otte områder. Anbefalingerne bygger på nedenstående observationer:
- Meget høj andel af bygninger med elvarme og varmepumpe i alle ni områder.
- Udfordring at få høj tilslutning til kollektive varmeløsninger da det er dyrt for forbrugerne at lave om.
- Otte ud af ni områder har for lille en bygningsmasse til at bære kollektive varmeløsninger.
- Udfordring at de relativt høje etableringsomkostninger ved kollektive varmeløsninger skal bæres af få forbrugere.
- I Stokkeby, Olde og Lille Rise er bygningsmassen for spredt til at bære kollektiv varmeløsninger.
- Udfordring at ledningstab og etableringsomkostninger i distributionsnet bliver for høje pr. forbruger.
- Kragnæs, Lille Rise, Olde, Stokkeby, Vindeballe/Tranderup, der ligger i nærheden af eksisterende fjernvarmeområder er for små til at bære omkostninger i forbindelse med en transmissionsledning.
- Udfordring at de relativt høje etableringsomkostninger ved transmissionsledning skal bæres af få forbrugere.
Kollektive varmeløsninger kræver økonomisk robusthed, da det er løsninger, som skal være økonomisk fordelagtige både nu og i fremtiden. Der er derfor fortaget en række følsomhedsanalyser med hensyn til investering, tilslutning, længere levetid på rør og lavere rente. Følsomhedsvurderingerne viser, at der skal urealistisk store ændringer til, for at de kollektive løsninger bliver konkurrencedygtige med individuelle varmepumper i områderne, på nær i Søby.
Termonet kan være en løsning i mindre dele af de undersøgte områder. Bregninge, Kragenæs, Søby og Vindeballe/Tranderup har overordnet set en varmetæthed, der understøtter kollektive løsninger. Ligeledes kan der i mindre dele af de øvrige screenede områder være en varmetæthed, der understøtter en kollektiv løsning. Den politiske udmelding er pt., at termonet ikke kan opnå kommunegaranti, hvorfor det pt. er PlanEnergis anbefaling, at termonet udelukkende etableres i mindre skala bestående af 5-15 bygninger.
I forbindelsen med varmeplanen har der været kontakt til elnetsselskabet N1, som har oplyst, at der er planlagt opgradering af to ud af tre transformere på Ærø. En omstilling af alle oliefyr på Ærø til varmepumper vil øge effektbehovet på el med ca. 6 MW, hvilket vurderes at kunne håndteres på transformerniveau med den opgradering, der er planlagt. Det skal dog ses i sammenhæng med en elektrificering af fjernvarmen på Ærø, udbygning med ladepunkter til elbiler og nye projekter fx opladning af elfærger.